Kapellimestari Susanna Mälkki ei soita enää selloa. "Sormiin tulee rakot niin äkkiä." Mälkki kuunteli selloäänitteitään orkesteriharjoituksen jälkeen Musiikkitalossa. Äänitteet ovat kuunneltavissa tämän jutun yhteydessä.

Yle

Laila Kangas

Susanna Mälkki pääsi aikanaan pitkälle sellistinä: jaettu ensipalkinto Turun sellokilpailussa, sellodiplomi, ensikonsertti, kolme vuotta Göteborgissa soolosellistinä ja äänityksiä Ylelle.

Nyt sellovuosista on kulunut jo yli 20 vuotta. Susanna kuuntelee Musiikkitalon lämpiössä selloäänitteitä kännykästä. Hän valitsee näytteitä sieltä täältä. Mitä muistuu mieleen?

“Muistan että musiikkitoimittaja Eeva Hirvensalo tuli pian Turun kilpailujen jälkeen juttelemaan ja ehdotti äänitystä. Hänen ansiostaan sain soittaa pianisti Eero Heinosen kanssa. Se oli nuorelle muusikolle mielettömän arvokas tilaisuus.”

“Muistan myös että kun kuulin joitain näistä kappaleista pitkän ajan kuluttua, olin itse asiassa aika sykähtynyt. Ne kuulostivat aika hyviltä!”

“Se oli iloinen yllätys siksi että olin silloin tappavan itsekriittinen soittajana. Nyt kuulen näissä paljon enemmän positiivisia asioita.”

Kappaleiden joukossa on yksi ehdoton suosikki, Eero Heinosen kanssa äänitetty Leoš Janáčekin Satu.

“Olen muutenkin suuri Janáček-fani. Satu on aivan mielettömän hieno kappale ja olen iloinen että sain sen tehdä Eeron kanssa. Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen.”

Ulkomaille opiskelemaan sellonsoittoa

Ylioppilaskevään jälkeen Susanna opiskeli sellonsoittoa vuoden verran Sibelius-Akatemiassa. Sitten veri veti muualle ja hän siirtyi neljäksi vuodeksi Ruotsiin Frans Helmersonin oppilaaksi.

Ruotsin jälkeen oli vuorossa vuosi Lontoossa, missä Susannan opettajina Kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa olivat David Strange ja Lynn Harrell.

Olin löytänyt nuottidivarista kasan Squiren sellonuotteja

Lontoo liittyy myös entisen elämän Yle-äänitteisiin, sillä niiden joukossa on brittiläisen säveltäjä-sellistin William Henry Squiren kappaleita.

“Kaikki pikku sellistit soittavat Squiren Tarantellaa, säveltäjä on siitä tuttu.”

“Olin löytänyt jostain nuottidivarista kasan hänen nuottejaan ja soittelimme niitä ja testailimme mitkä olisivat kivoja.”

Ylen äänitteisiin seuloutui mukaan viisi Squiren sävellystä. Ne Susanna äänitti 1994 yhdessä pianisti Martti Raution kanssa. Äänityssessiossa tallentuivat myös Edward Elgarin Lemmentervehdys ja Frédéric Brissonin Pavane favorite.